man working

La Sucrerie

Wavre

LA SUCRERIE

LA SUCRERIE, gelegen op een oud braakliggend industrieel terrein in het centrum van Waver, is een grote polyvalente evenementenhal. Het hedendaagse gebouw is een kruispunt voor alle kunstdisciplines en commerciële events.

LA SUCRERIE is een open ontmoetingsplek die gericht is op een zeer divers publiek en voor ieder wat wils biedt. Het is ook een plek die bedrijven uitnodigt om Waver op de kaart van commerciële ontmoetingen, bedrijfsevenementen, fora en beurzen te zetten. Daarnaast is het dankzij zijn partnerschappen ook een actieve plek die openstaat voor verschillende culturele samenwerkingen in diverse domeinen zoals muziek, theater, dans, zang, tentoonstellingen, … Kortom, alle kunstvormen!

Met dit grote project, met stevige wortels in de eenentwintigste eeuw, wilde de stad Waver vernieuwen aan de hand van een duurzame metamorfose.

Architectenbureaus A.D.E. Architects en Montois Partners Architects (winnaars van de architectuurwedstrijd) brachten het project tot stand door te focussen op een centraal element in de vraag van de bouwheer. Het gebouw moest namelijk polyvalent zijn en dus geschikt zijn voor zowel theatervoorstellingen en concerten als voor vergaderingen, zakelijke events enz.

Deze dimensie vormde de kern van het project. Al snel ontstond het idee om met modules te werken die als een blokkenspel in elkaar passen. Zo komen de veelzijdigheid en het gemengde karakter van het gebouw goed tot uiting, en kan het indien nodig nog groeien. De structuur is opgebouwd rond een geheel van kubussen met meerdere overkragingen en halve niveaus, wat het geheel bovendien een pure en hedendaagse uitstraling geeft.

De veelzijdigheid van het gebouw vereiste ook een grondige studie van de circulatiewegen van de bezoekers en verschillende gebruikers. Alle plaatsen moesten op elk moment vlot en autonoom bereikbaar zijn, waarbij sommige operationeel en andere gesloten zijn. Het grote voorplein, dat ook een potentiële culturele openluchtruimte vormt, dient als verdeelpunt naar de verschillende ruimtes. Het leidt de bezoeker naar een glazen gevel met daarop een grote luifel, een punt waarop de bezoekers automatisch samenkomen. Dit aantrekkingseffect wordt nog versterkt door het feit dat de transparante gevel in fel contrast staat met de andere, ondoorzichtige volumes en door de continuïteit van de gevelbekleding in blauwsteen die zowel voor de binnen- als voor de buitenkant werd gebruikt.

Het grote gebouw bestaat uit de volgende ruimtes:

  • een theater- en evenementenzaal met 850 zitplaatsen en tot 1.300 staanplaatsen (inklapbare tribune).
  • een groot podium van 375 m² (25 m breed en 15 m diep / toneelkader: 16 m x 8 m), uitgerust met 36 elektrische decortrekken en een grote geluids-, licht- en projectie-installatie.
  • dankzij mobiele wanden kunnen de moduleerbare ruimtes van 110 m² naar 1.720 m² worden gebracht op het gelijkvloers, en tot 1.095 m² op de verdieping; een ‘black box’ van 550 m² met een hoogte onder plafond van 4,80 m, uitgerust met zwarte ophangstangen en poten; meerdere vergaderzalen van 100 tot 220 m².
  • een bioscoopzaal met 250 rijen zetels, een groot scherm van 12 m x 5 m en een verhoging van 4 m diep; een digitale bioscoopprojector met Barco laser-fosforsysteem 20.000 lumen en immersief geluidssysteem.
  • meerdere restauratieruimtes en bars en twee keukens voor traiteurs.
  • een parking van 250 en een van 110 plaatsen.

De stijging van de energieprijzen en de noodzaak om broeikasgassen te verminderen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, hebben de beheerders en ontwerpers van gebouwen voor een nieuwe uitdaging gesteld: duurzaam energieverbruik. Deze uitdaging vormt een mooie kans voor LA SUCRERIE, namelijk een voorbeeldrol vervullen als energiezuinig gebouw.

In dit kader bleek de keuze voor een ‘passief gebouw’ een oplossing te bieden voor de milieuproblemen en een rendabel alternatief te vormen voor de traditionele technieken. Er bestaan echter geen specifieke ‘passief gebouw’-criteria voor een gebouw zoals dit, aangezien er een aantal zeer bijzondere elementen in acht moeten worden genomen (volumetrie, continu gebruik, nood aan luchtverversing enz.). Er werd echter aan alle vereisten voor een passief gebouw voldaan, zowel voor de gebouwschil als voor de technische installaties. Bovendien zal een maximum aan energie worden bespaard en een hoger comfort worden verzekerd in vergelijking met een conventioneel gebouw van hetzelfde type.

Het ontwerp van het gebouw omvat oplossingen voor de gebouwschil en performante technische systemen. Dankzij deze twee maatregelen, die een lager primair energieverbruik beogen, kan aan de criteria van een laag-energiegebouw worden voldaan. Het concept is daarvoor gebaseerd op een maximaal gratis energieverbruik: grote interne thermische inertie van het gebouw, airconditioning via free cooling gedurende 75% van het jaar en HR-warmteterugwinning.

Met de globale energieprestatie van LA SUCRERIE (namelijk de gebouwschil die zorgvuldig werd bestudeerd om de energiebehoefte van het gebouw maximaal te verlagen, het maximale gebruik van gratis energie) kan het primaire energieverbruik met 40 tot 50% worden verminderd in vergelijking met een conventioneel gebouw van hetzelfde type.

TODO TODO
TODO TODO
TODO
TODO TODO
TODO TODO
TODO
TODO

Contact

Useful links

Werken
bij Moury

Vacatures

Knowhow
en realisaties

Ontdekken

Jaarverslagen

Downloaden

Vous désirez suivre notre actualité ?

Laissez votre adresse e-mail dans le champ ci-dessous.